İsrailli yerleşimcilerin Kıbrıs’a göçündeki keskin artış endişelere yol açtı. Birçok kişi, İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik savaşlarının ardından işgal altındaki toprakları toplu halde terk eden yerleşimcilerin ev ve arazi de dahil olmak üzere mülk satın alma arayışına girdiğini bildirdi.
Aktivist gazeteci Dimitri Lascaris, son raporunda, Gazze’deki son savaşın ve bölgedeki tırmanan krizin ardından, “gördükleri her şeyi satın almak” için Kıbrıs Adası’na giden İsraillilerin sayısında önemli bir artış olduğunu açıkladı.
Lascaris, Siyonizm ile Kıbrıs arasındaki bağlantının neredeyse Siyonist hareketin başlangıcına dayandığını vurguladı. 1899’daki Üçüncü Siyonist Kongresi’nde David Trietsch, Theodor Herzl tarafından öngörülen Yahudi devletinin ilk olarak Kıbrıs’ta kurulabileceği fikrini ortaya attı.
Trietsch – “Yahudiler, Avrupadaki ülkeler yerine elverişli topraklara sığınmamalılar, çünkü Avrupadaki her ülkede direnişle karşılaşacaklar. Aynı zamanda tropikal bölgelere de etkin bir şekilde yerleşemeyeceklerdir. Bu koşullar göz önüne alındığında, Kıbrıs Yahudi yerleşimi için en uygun yerdir. Ada, Avrupalı yerleşimciler için bir mıknatıs olmasa da, iklimi Avrupalılar için uygundur ve özellikle İsrail’e yakın olması, ona bir geçit görevi görmektedir,”
Kıbrıs’ta bir Yahudi devleti kurulması önerisi Siyonistlerin gündeminden resmen çıkarılmış olsa da, Herzl bunu unutmadı. “Adada toplanıp bir gün İsrail Topraklarına gidip onu zorla geri alacağız, tıpkı bizden alındığı gibi,” Herzel demişti .
2018 yılında Kıbrıs’taki Yahudi nüfusunun yaklaşık 6.500 olduğu tahmin ediliyordu, ancak İsrail’in KAN kamu haber kanalına göre, Nisan 2024’te bu sayı önemli ölçüde arttı ve sadece İsrail toplumunun sayısı 12.000’e ulaştı.
Günümüzde aylık büyüme oranı yaklaşık 250-300 kişi civarındadır, bu da her yıl 3.000’den fazla İsraillinin Kıbrıs’a yerleştiği anlamına geliyor.
Raporda, adaya üç ayrı İsrail göç dalgası özetleniyor: İlki COVID salgını sırasında, ikincisi 2023’te sözde yargı reformlarıyla ilgili İsrail’deki siyasi kargaşanın tetiklediği ve üçüncüsü ise İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımcı savaşının ardından 2023 sonu ile 2024 başında gerçekleşen göç.
SESSİZ İŞGAL: GAZZE VE LÜBNAN`DAKİ SAVAŞLAR ŞİDDETLENİRKEN İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLER KIBRIS`A AKIN EDİYOR
Yorum Yaz