“SALMAN FARSİ” DİZİSİ

Selman-ı Farisi’nin hayatını ve dönemini konu alan biyografik televizyon dizisi ‘Selman-ı Farsi’, iki yıl sonra İran İslam Cumhuriyeti Yayıncılığı’nda (IRIB) yayınlanmaya başlayacak.

Bu haber, Hz. Muhammed’in (S.A.V.) en sadık sahabe ve dostlarından biri olan bu önemli İranlı şahsiyetin hayatını sinemaya aktarılmak üzere yıllardır bekleyen İran ve diğer birçok ülkedeki milyonlarca insanı sevindirdi.

IRIB Başkanı Peyman Cebelli, son açıklamalarında Salman Farsi’nin ülkede yapılmış “en pahalı” dizilerden biri olduğunu ve İran film sektöründe çekilmiş “en zor ve karmaşık” sahneleri içerdiğini söyledi.

Cebelli, “Salman Farsi’nin yapım projesi sorunsuz, programa uygun ve bütçe dahilinde ilerliyor” dedi ve filmin yayınlanmasında “hiçbir gecikme” olmayacağının sözünü verdi.

Selman-ı Farsi dizisinin vizyon sahibi ismi, İslam tarihini ve Muhtar Sakafi ve İmam Ali (as) gibi İslam tarihinin seçkin şahsiyetlerini konu alan diziyi yöneten Davud Mirbageri’dir.

Salman Farsi dizisinin çekimleri 2019 yılının Aralık ayının sonlarında başladı.

Mirbageri, Salman Farsi’nin senaryosunu çekimlere başlamasından 20 yıl önce yazmaya başladığını ve bu nedenle dizinin “sürekli değişip geliştiğini” söyledi.

Merakla beklenen dizi 60 bölümden oluşacak ve üç sezon boyunca yayınlanacak. Dizi, Sasani İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve İslam’ın doğuşu olmak üzere üç tarihi dönemi konu alacak.

Bu sürükleyici dizinin öyküsü, Selman’ın doğumundan başlayarak İslam tarihinin en önemli olaylarından biri olan Gadir olayıyla son buluyor.

Bu gün Hz. Muhammed (s.a.v.) son hac ziyaretinden dönüşünde Gadir-i Hum denilen yerde İmam Ali’yi (a.s.) kendi halifesi ve halkının koruyucusu olarak tanıtmış, yakın arkadaşları da dahil olmak üzere herkesin İmam Ali’ye (a.s.) biat ettiği bir yer olmuştur.

Dizinin Sasani İmparatorluğu sezonunun prodüksiyonunun şu anda devam ettiği ve oyuncu kadrosu ile ekibin “sıkı bir programla” çalıştığı belirtiliyor.

İslam’ın yükselişini ve Hz. Selman’ın Mekke ve Medine’de Hz. Peygamber (sav) ile birlikte geçirdiği hayatı konu alan dizinin üçüncü sezonunun çekimlerine gelecek yıl başlanacak.

Çekimler

“Salman-Farsi” dizisi, İran’ın güneyindeki Kerman eyaletindeki Şahdad, Basra Körfezi’ndeki Keşm Adası, İran’ın merkezindeki Semnan eyaletindeki Şerud, kuzeydeki Mazenderan eyaleti ve başkent Tahran da dahil olmak üzere İran’ın birçok yerinde ve pitoresk manzaralarda çekildi.

Filmin Bizans dönemine ait bazı sahneleri Ermenistan’da ve İran’ın kuzeybatısındaki Doğu Azerbaycan eyaletinin Culfa kentinde bulunan bir Ermeni manastırı olan Aziz Stepanos Manastırı’nda çekildi.

Sasaniler dönemine ait, Ktesiphon ve İpek Yolu gibi birçok tarihi mekanı da içinde barındıran bazı sahneler, Şahrud, Hirkanya ormanları ve Semnan eyaletinin merkezindeki Mojen’de çekildi.

Sasaniler döneminin önemli bir bölümü Tahran’daki birçok sinema kentinde filme alınmıştır.

Dizinin İslam’ın doğuşunu konu alan üçüncü bölümünün, İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin başyapıtı olan “Muhammed, Allah’ın Elçisi” filminin çekildiği, Tahran’ı Kum’a bağlayan yol üzerinde bulunan Nur Sinema Kasabası’nda çekilmesi planlanıyor.

Dizi, ilk kez Sasani kralları döneminden başlayarak I. Hüsrev, IV. Hürmüz, I. Kavad, II. Hüsrev’in ölümü, Behram Çubin ve daha birçok şahsiyetin 100 yıllık İran tarihini konu alacak.

Dünya genelinde dizi ve filmlerin ertelenmesine veya durdurulmasına neden olan Kovid-19 salgını, Salman Farsi dizisinin yapımında da gecikmelere ve aksamalara yol açtı.

Bazı sahnelerin başlangıçta Türkiye’de çekilmesi planlanıyordu ancak COVID-19 salgını ve tekrarlayan karantinalar ve kısıtlamalar nedeniyle plan iptal edildi.

Oyuncu Kadrosu

Dizinin kadrosunda İranlı ünlü sinema ve tiyatro oyuncularının yanı sıra yabancı sanatçılar da yer alıyor. 

Alireza Shoja Nouri, orta ve yaşlı yaşlarındaki Salman Farsi karakterini canlandırıyor.

Çoğunlukla sahne oyunculuğuyla tanınan bir aktör olan Amir Rezaei, genç Salman Farsi rolünü oynuyor. Rol için seçilmesinin sebebi çoğunlukla Shoja Nouri’ye olan benzerliğidir.

Genç ve bebek Salman Farsi’nin oyuncu kadrosu henüz açıklanmadı veya yönetmen ve yapımcılar tarafından duyurulmadı.

Ana kadroda Farhad Aslani, Mohammad Reza Hedayati, Darius Farhang, Behnaz Tavakoli, Ehteram Boroumand, Ramona Shah, Ali Dehkordi, merhum aktör Changiz Jalilvand, Mohammad Javad Jafarpour ve Mehdi Faghih yer alıyor.

Yapımcılar ayrıca Tunus, Yunanistan, Ermenistan, Hindistan, Irak, Afrika ve Çin’den yüzlerce yabancı oyuncuyu farklı rollerde kadroya dahil etti.

Dizinin Bizans İmparatorluğu bölümünde Yunan oyuncular Christina Sotiriou, Panos Gogos ve Manos Pintzis yer alıyor.

Tunuslu aktör Hichem Rostom, dizinin Bizans İmparatorluğu sezonunda manastır topluluğunun bir üyesini canlandırıyor. Haziran 2022’de 75 yaşında vefat etti. 

Dekor, kostüm tasarımı, görsel efektler  

Salman Farsi dizisinde yer alan karakterler için bugüne kadar yaklaşık 11 bin farklı kıyafetin özenle tasarlandığı tahmin ediliyor.

Yaklaşık 30 adet atölye alanı set inşaatına ayrılmıştır.

Dizinin set tasarımcılığını ise İranlı usta sanat yönetmeni ve kostüm tasarımcısı Seyyed Mohsen Shah Ebrahimi üstleniyor.

Dizi, İran sinema ve televizyonunun görsel efektlerde Chroma Key teknolojisini kullanan ilk çalışmaları arasında yer alıyor.

Selman-ı Farisi kimdir?

Selman, Orta İran’ın İsfahan yakınlarında Rouzbeh Khoshnudan ismiyle doğdu. Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte tarihçiler MS 531 ile 570 yılları arasında olabileceğini düşünüyor.

Kendisi dindar bir Zerdüşt’tü, fakat daha sonra babasının isteğine karşı gelerek Hıristiyanlığa geçti, evini terk etti ve ilahi bilgiyi elde etmek için uzun bir arayış içinde birbiri ardına seçkin rahiplere hizmet etti.

Hz. İbrahim’in (a.s) dinini yeniden canlandıracağını söyleyen peygamberi aramak için önce Suriye’ye, sonra da Orta Arabistan’a gitti.

Arap Yarımadası’na yaptığı yolculuk sırasında ihanete uğrayarak Medine’de bir Yahudi’ye satıldı.

Medine’de Hz. Muhammed (s.a.v.) ile tanıştığında, kendisinin geleceği önceden haber verilen peygamber olduğunu anladı. İslam’a döndü ve İslam Peygamberi tarafından serbest bırakıldı.

627 yılındaki Hendek Savaşı’ndan önce Selman, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve diğer Müslümanlara, Mekke’den şehri kuşatmak için harekete geçen Kureyş’e karşı savunma amacıyla Yesrib’in etrafına büyük bir hendek kazmalarını (bu teknik Sasani ordusunda da yaygın olarak kullanılmıştır) önerdi.

Onun tekniği Hz. Muhammed’in (s.a.v.) başarılı müdafaasında etkili olmuştur.

Selman’ın, Hz. Muhammed (s.a.v.) hayattayken Kur’an-ı Kerim’in bazı bölümlerini Farsçaya çevirdiği ve kutsal kitabı yabancı bir dile çeviren ilk kişi olduğu söylenmektedir.

Yönetmen Mirbageri, Selman-ı Farisi’nin Hz. İbrahim (a.s), Hz. Musa (a.s), Hz. İsa (a.s) gibi büyük peygamberlerle aynı statüye sahip olduğunu ve gerçeği bulmak için bir yolculuğa çıktığını söyledi.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
benzer içeriklerBENZER İÇERİKLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

“SALMAN FARSİ” DİZİSİ

KATEGORİDEN POPÜLER HABERLER KATEGORİDEN POPÜLER HABERLER
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ