İTALYAN MAHKEMESİ KUDÜS`ÜN İSRAİL`İN BAŞKTENİ OLMAYACAĞINA KARAR VERDİ.

İtalya’da bir mahkeme, işgal altındaki Filistinin şehri Kudüs’ün statüsü hakkında karar vererek, kutsal kentin İsrail rejiminin “başkenti” olarak kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Roma Mahkemesi, kararının uluslararası hukuk ilkelerine dayandığını ve Kudüs’ün mülkiyeti konusundaki tartışmalı konuda tarafsız bir tutum sergileyerek İsrail-Filistin anlaşmazlığını çözme yönündeki dünya çapındaki girişimleri temsil ettiğini belirtti.

Mahkeme, “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmek, uluslararası hukuka aykırı olacağı gibi İtalya’nın İsrail-Filistin ihtilafında barışı ve tarafsızlığı destekleme vaatlerine de aykırı olacaktır” dedi.

Kararda, kentin statüsünün müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiği yönündeki küresel tutum vurgulandı.

Roma Mahkemesi, kararın İtalya’nın İsrail-Filistin ihtilafında barış ve tarafsızlığa olan bağlılığını vurguladığını, tek taraflı eylemler yerine diplomasiye vurgu yaptığını ve Kudüs’ün tartışmalı statüsüne adil ve kalıcı bir çözüm bulmanın karmaşıklıklarını yansıttığını belirtti.

Karar, Filistin yanlısı örgütler ve insan hakları grupları tarafından, Filistinlilerin haklarını koruyan küresel hukuk sisteminin bir teyidi olarak memnuniyetle karşılandı.

Müzakere edilmiş bir anlaşma olmaksızın Kudüs’ün İsrail’in “başkenti” ilan edilmesinin “barış şansını zayıflattığını ve işgal altındaki topraklarda İsrail eylemlerini meşrulaştırdığını” açıklandı

‘İsrail’in başkenti demeyi bırakın’    

BM Filistin’deki insan hakları durumu özel raportörü Francesca Albanese de İtalyan mahkemesinin kararını,  “önemli gelişme” olarak yorumladı.

İtalya Mahkemesinin Karar Metni

Birleşmiş Milletler, BM Güvenlik Konseyi’nin 478 sayılı kararı gibi kararlarla, İsrail’in Kudüs bildirgesinin geçersiz olduğunu açıkça belirtmiş, üye ülkelere Kudüs’te diplomatik ofis açmamaları yönünde tavsiyede bulunmuştur.

İşgalci güç ile Filistin arasındaki müzakerelerin, iki devletli çözüm çerçevesinde kentin nihai statüsünü belirlemesi bekleniyor.

1967’de İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana inşa edilen 230’dan fazla yerleşim yerinde 700 binden fazla İsrailli yaşıyor.

Uluslararası toplum, işgal altındaki topraklarda inşa edilen yerleşim birimlerini, uluslararası hukuk ve Cenevre Sözleşmeleri uyarınca yasadışı olarak görüyor.

Filistinliler, Batı Şeria’nın, başkenti Doğu Kudüs olan gelecekteki bağımsız Filistin devletinin bir parçası olmasını istiyor.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

İTALYAN MAHKEMESİ KUDÜS`ÜN İSRAİL`İN BAŞKTENİ OLMAYACAĞINA KARAR VERDİ.