Ne yapalım ki, imanımız güçlensin ve küfr tehlikesinden uzak kalalım? Peygamberlerin evliyaların masum imamların ahlak alimlerinin en önemli görevlerinden biri de bu soruya cevap vermektir.
İnsan istek ve irade yönünden özgür olan bir varlıktır. Hayırlı olan yolu o kendisi seçmelidir. Her bir amel insanın iradesi ile gerçekleşiyor. Elbette ki, istek ve iradenin de dereceleri vardır. İnsan aniden evliyaların yolunu gitmek isterse, bu iş onun kendisi için üzücü olur. Günah bataklığına yuvarlanmış insanın evliyaların dayandığı ibadet zorluklarına dayanması oldukça zordur. Alışılmış günahtan çekinmek için büyük sabır ve güce ihtiyaç vardır. Ahlak alimleri günahtan kurtulmak isteyen insanlara daha kolay yollar göstermişler. İlk adımda en kolay işlerden başlamak gerekir. İnsan birden bire ağır olan taşı kaldıramaz. Ama hafif taşlarla antreman yapmakla hatta dünya şampiyonu bile olabilir. Bu işte koça ihtiyaç olduğu gibi manevi terbiyede de ahlak öğretmenine ihtiyaç vardır. Ahlak öğretmeni insanın elinden tutup onu adım adım ileriye götürür. O, insan kısmen günahtan çekindiriyor. Demek ki, günahı terk etip ve imana yakınlaşmak için ağır programlardan çekinmek gerekir. Bu programların hazırlanmasında en itibarlı kaynak peygamber ve evliya gösterişleridir. İnsan bu gösterişleri dikkate alırsa adet ettiği günahlardan daha kolay kurtula bilir. Bazı ameli gösterişlere bakalım:
1- Günaha iten çevre ve durumlardan çekinmek
İnsan günahtan uzak olmak için günaha zemin yaratan ortamdan uzak olmalıdır. Eğer bir yolda tehlike bekleniyorsa bu yoldan kenarlaşmak gerekir. Bazen yollarda şoförü karşıdaki tehlikeden haberdar eden işaretler yerleştiriyorlar. Fırtınalı günlerde yetkililer denize açılmamayı öneriyor, insanı günaha itecek durumlarda bu örnekler gibi korkuludur ve insan günah ihtimali olan durumdan uzaklaşmalıdır.
Genel olarak ise, günah ortamına yaklaşamamak dini gösterişlerden biridir. Günah gerçekleştiren sahnelerden, müziklerden, sözlerden, bakışlardan çekinen insanın, günah etme ihtimali çok azdır.
2- Aç gözlülükten uzak olmak (Obur olmak)
Genellikle insanı günaha iten hayvani isteklere itaet etmesidir. En güçlü hayvani isteklerden biri çok yemektir. Günahtan uzak olmak isteyenlerde kendi yemeklerine dikkat etmelidirler. Allah (c.c) oruç için verdiği emir tesadüf değildir. Yılın on bir ayını yemekte özgür olan insan kendinin yemeye olan isteğini kontrol etmelidir. “Bakara” suresinin 183 ayetinde okuyoruz: “Ey iman getirenler! Oruç tutmak sizden önceki ümmetlere vacip olduğu gibi, size de vacip edildi. Olsun ki, Takvalı olasınız”
Oruçluk ayından başka zamanlarda da az yemek oldukça faydalıdır. Sözsüz ki, konu zayıflığa sebep olacak kadar az yemekten gitmiyor.
3- Kötü arkadaşlardan uzaklaşmak
İmanı korumakta en önemli iş, kötü arkadaşlardan uzaklaşmaktır. Özellikle gençler çok kolaylıkla arkadaşın etkisinde kalıp, onun özelliklerini ala biliyor. Ebeveyn ve terbiyeci kendilerinin himayesi altında olan gençlere iyi dost seçmeyi tavsiye etmelidirler. İnsan arkadaşın etkisi ile hem cennete hem de cehenneme gide bilir. Eğer kendi pozitif özelliklerimiz hakkında iyice düşünsek, bu özellikleri kimden kazandığımızı hatırlayabiliriz. Yapılan araştırmalar sonucu, uyuşturucuya hapsolmuş gençlerin geneli bu yola kötü arkadaşın ısrarı ile gelmiş. Önceden iyi arkadaş seçmek, aynı zaman da kötü arkadaştan uzaklaşmak zor değil, ama arkadaşın etkisi altında kötü davranışlar kazandıktan sonra bu arkadaştan uzaklaşmak kolay olmuyor.
Dikkatli olun! Arkadaş seçerken onun özelliklerini dikkatlice gözlemleyin. Unutmayın ki, kötü arkadaş sizi Cehenneme götüre bilir. Bakın arkadaşın etkisi ile Cehenneme gidenler ne diyor: “Vay olsun bana! Ey keşke falanca kişiyi kendime arkadaş seçmeseydim” (Furkan suresi 28.ayet)
Günahtan Uzaklaşmak
Yorum Yaz