ŞEHİD EDOARDO AGNELLİ

1954 yılının Haziran ayının 24’ünde New York’ta dünyaya gelen Edoardo Agnelli, büyük İtalyan finansçı FIAT’ın, Ferrari, Iveco, Lancia, Lamborghini’nin yanı sıra birçok özel bankalar, Moda tasarım, giyim şirketleri ve Juventus Futbol kulübünün sahibi olan Ganni Agnelli’nin ve bir yahudi prensesi olan Marella Agnelli’nin tek oğludur.
Edoardo, İtalya kraliyet ailesinin efsanevi servetinin tek varisiydi. Ancak Edoardo’nun maddi şeylere pek ilgisi yoktu, zamanının çoğunu felsefi ve manevi temaların incelenmesine adadı. Edoardo 90’lı yılları özel bir pozisyonu olmadan geçirdi. Zamanını okuyarak, yazarak, seyahat ederek ve insani faaliyetlerde bulunarak geçirdi. Her zaman nehrin akışına karşı hareket eden bir adamdı. Babası Gianni, Edoardo’yu geleceği hakkında kararlar almaya sürekli olarak zorladı ancak Edoardo her zaman ondan kaçındı. Başkalarını körü körüne takip etmeyi asla sevmedi. Ailesinin gelenek ve göreneklerini göz önünde bulundurarak bu dünyaya doğal olarak imkansız olan yeni şeyler getirmek istiyordu.

Temel eğitimini İtalya’da bitiren Edoardo, daha sonra İngiltere’deki Atlantic College’da eğitim gördü, diplomasını aldıktan sonra Pirinceton Üniversitesi’nde Modern Edebiyat ve Doğu Felsefesi bölümünü okuyup doktorasını aldı.
Pirinceton’dan ayrıldıktan sonra Hindistan’a ve İran’a giderek Doğu Dinlerine olan ilgisini sürdürdü.
Felsefe ve Dinlere ilgi duyan Edoardo Kur’an-ı Kerim ile tanıştı ve New York’ta bir İslam merkezinde İslam’a geçti ve Hişam Aziz adını aldı.

Edoardo, İran İslâm Devrimiyle İslam’a olan sevgisi sayesinde İran’da Şia Mezhebine geçiş yaparak Ehlibeyt yolunu seçti, ardından İsmini Mehdi olarak değiştirdi.
İran’da iken İmam Humeyni ile birçok özel sohbetleri oldu. Edoardo dünyanın dört bir yanından farklı siyasi ve dini figürlerle yüz yüze gelmişti. Ancak Ayetullah Humeyni ile görüşmesi hayatını sonsuza dek değiştirdi. Edoardo, Ayetullah Humeyni’nin sade ama görkemli manevi yaşam tarzından büyülenmişti.
Bunun yanında Ali Hamanei ve Haşim Rafsancani ile bağlantı kurdu ve İran’a olan ziyaretini fazlalaştırdı.
İslam için babasının dünya kadar büyük servetine yüz çeviren Edoardo, Miras hakkından mahrum bırakıldı. Babası tarafından akıl hastanesine kapatılmakla tehdit ediliyordu.
Edoardo’nun bazı akrabalarına göre, Müslüman olduktan sonra ailesinden çok büyük sıkıntılar çekti. Edoardo’nun babası onu FIAT’ın yönetiminden alıp bir süre özel bir villaya hapsetti.

15 Kasım 2000 tarihinde İtalya’nın Torino şehrinde yüksekliği 100 metreden fazla olan bir köprüden atlayarak intihar ettiği haberi çok çabuk yayılmaya başladı. Ancak bu haberin doğruluk payı ne kadardı..?
Cesedinin bulunmasının ardından İtalya’da cesetlere otopsi yapılması aksine, otopsi veya soruşturma yapılmadan dosyası kapatıldı. İtalyan gazeteci, yazar ve bazı medya kuruluşları ve şahsiyetler ölüm nedenini delillere dayandırarak cinayet ve suikast olarak açıkladı.

Bu olay hakkında Edoardo Agnelli’nin arkadaşı şöyle diyordu:
Yakın arkadaşlarından Hüseyin Abdullahi anlatıyor: “Onun ölümünden bir hafta önce biz beraberdik. Ben ertesi gün İran’a gideceğimi ona dedim. O da gitmek istiyordu. Bir an düşündü yakın bir zamanda İran’a geleceğini bildirdi. Bu ülkeden siyasi sığınma alacağını dini-ilmi bir merkezde tahsilini devam ettireceğini söylemişti.
Edoardo’nun arkadaşı Marco Bava’nın verdiği ropörtajlara göre; Edoardo asla intihar etmezdi ve intihar ederse eylemini haklı çıkarmak için bir not bırakacaktı..

Bir zamana kadar bağımsız gazeteciler bu olayı araştırmaya çalışsalarda  Edoardo’nun babası Ganni’nin sert baskıları ile karşılaşarak bu olayı araştırmaya son veriyorlardı.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

ŞEHİD EDOARDO AGNELLİ